Liikuntasuositukset 

Mikä on riittävästi liikuntaa?

Voit arvioida omaa liikkumistasi UKK-instituutin ilmaisessa testissä.  Verkkosovellus arvioi vastauksiesi perusteella liikutko suositusten mukaisesti ja antaa palautetta mahdollisista muutostarpeista. Löydät testin täältä

Liikkumisen aloittaminen pitkän tauon jälkeen, on monelle haaste. Kun alun kankeus on selätetty, tilalle voi parhaimillaan saada liikunnan ilon! On tärekää, että jokainen löytää itselleen mielekkään tavan liikkua sopivalla intensiteetillä ja  omalla sopivalla tavalla. 

Muutamia keinoja avuksi liikunnan lisäämiseen:

1. Motivaatio?  Mitä hyötyjä saat, kun lisäät liikuntaa arkeen?  Motivoiko sinua tulevaisuuden uhkakuvat, liikkumattomuuden haitat vai liikunnalla saavutettavat hyödyt?

2. Aseta realistiset tavoitteet- mikäli liikunta on ollut todella vähäistä aiemmin, lisää sitä viikko-ohjelmaan aluksi maltillisesti

3.. Rutiini- tee liikuntatottumuksistasi rutiini. Kun olet kuukauden ajan noudattanut luomaasi rutiinia, se alkaa sujua jo itsestään!
Liikkumattomuuden syy voi olla esim. ajan vähyys; tällöin on entistä tärkeämpää suunnitella viikko-ohjelma, jotta pystyt varaamaan tarvittavan ajan liikunnalle hyvissä ajoin .

4. Sitoudu- kerro muille tavoitteistasi ja valjasta ihmisiä ympärilläsi liikkumaan kanssasi.

5. Etsi itsellesi mieleinen liikuntamuoto, ole avoin ja kokeile uusia asioita. Muista, että kaikki uusi  tuntuu usein hankalalta ja vaatii totuttelua. On kuitenkin tärkeää, että konsultoit lääkäriäsi tai fysioterapeuttiasi liikuntarajoitteiden osalta lisävammojen ehkäisemiseksi.

Miten minun tulisi liikkua, jotta saisin pudotettua painoa?  

Painon pudotuksessa liikunta,ravinto ja uni kulkevat käsikädessä; ydinasemassa on kehon hyvä aineenvaihdunta

Ravintosuositukset

Tästä linkistä löydät kattavan videon kansanterveyden ruokasuosituksista
Terveyttä ruoasta- Hyvän ruokavalion aineksia

Ruokasuosituksen mukainen ruokavalio perustuu monipuoliseen ruoka-ainevalintaan ja oman energiantarpeen mukaiseen syömiseen.

Monelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon tulee päivässä syödä, jotta  aineenvaihdunta pysyy tehokkaasti käynnissä. Perusaineenvaihdunnaksi kutsutaan energiamäärää, jonka Ihminen kuluttaa levossa ylläpitääkseen elintoimintoja. Aineenvaihdunta on yksilöllistä, siihen vaikuttaa mm. ikä, sukupuoli ja terveydentila

Tämän kaavion avulla voit laskea suuntaa antavasti oman perusaineenvaihduntasi

Naiset

18−30-vuotiaat = oma paino x 14,7 + 496

31 −60-vuotiaat = oma paino x 8,7 + 829

Yli 61-vuotiaat = oma paino x 10,5 + 596

Miehet

18−30-vuotiaat = oma paino x 15,3 + 679

31-60-vuotiaat = oma paino x 11,6 + 897

Yli 61-vuotiaat = oma paino x 13,5 + 487

UKK-instituutti liikuntasuositus